Efter bøde: Hvad har vi gjort forkert?

hestefoder-forhandlere-importoerer-forretninger-butikker-webshops-hesteblog

hestefoder-forhandlere-importoerer-forretninger-butikker-webshops-hesteblog

Miljøfoder har fået bøde på 3.000 kroner uden at vide hvorfor..

Bødestraf – Fødevarestyrelsen har netop lanceret et nyt dyrevelfærdsmærke. Jo flere udfyldte hjerter desto bedre dyrevelfærd.

Hos Miljøfoder i Ikast er man dog ikke imponeret over styrelsens nye tiltag, og der er kun hovedrysten til overs for Fødevarestyrelsen, der efter Ikast-firmaets mening langt fra lever op det mindstemål af service samt den viden, som man burde forvente.

Miljøfoder har netop været en tur i retten på baggrund af et påbud fra fødevarestyrelsen, og resultatet blev en bøde på 4.000 kroner for overtrædelse af lovgivningen omkring anprisning af foderstoffer.

– Bøden er en halvering af anklagemyndighedens påstand, og det betyder, at dommeren delvist har givet os medhold. Det giver overhovedet ingen mening, at vi fik bøden i første omgang. Vi har uden held søgt råd og vejledning hos Fødevarestyrelsen, der på ingen måde har været til hjælp, siger Peter S. Andersen, der sammen med Karsten Bang og Bo Tolstrup ejer Miljøfoder.

Mangler en liste

Miljøfoder havde en af sine ansatte Louise Pedersen til at fremføre sagen i retten.

– Og det gjorde hun rigtigt godt, siger Peter S. Andersen, der trods medholdet ikke er tilfreds med udfaldet af retssagen, og han betegner Fødevarestyrelsens behandling af foderstofbranchen for lemfældig.

– Vi producenter af hestefoder kan ikke på forhånd få at vide, hvad vi må, eller hvad vi gør forkert. Det er helt hul i hovedet, siger indehaveren af Miljøfoder.

Peter S. Andersen efterlyser en liste, så man ikke konstant skal føle sig frem og håbe på, at der ikke kommer et påbud.

– Mine kolleger og jeg går utroligt meget op i at rådgive vores kunder. Sidste år deltog jeg i en international konference om hestefoder i Frankrig. Her var der en workshop om, hvordan man får forsknings-resultater formidlet ud til brugerne. Men når jeg så er tilbage i Miljøfoder, må jeg ikke skriver på et foder, hvilken hestetype det er tiltænkt, fordi Fødevarestyrelsen har tolket nogle regler så skævt, at man ikke må anprise et foder som værende forebyggende for sygdomme, når der nu er utrolig meget forskning der viser, at fodringsrelaterede sygdomme kan forebygges med den rigtige fodring, siger Louise Pedersen.

Overser forskning

Hele misæren startede for en halv snes år siden, og Miljøfoder havde på det tidspunkt produceret Horselux hestefoder i nogle år, men fik så pludselig påbud omkring ordlyder omkring foderet.

Der handlede om lucernefibre, der er en af de bærende ingredienser i fodersortimentet.

Serien er blevet en pæn salgssucces over hele landet.

På produktbladet blev der herefter beskrevet, at foderblandingen var god til heste med stofskifteproblemer samt til heste med mavesår, idet lucernehøet fik hesten til at tygge mere, og at det sammen med lucernefibrene medførte mindre risiko for fodringsrelateret mavesår, ligesom foderet var anvendeligt til heste med stofskifteproblemer.

– Det havde vi ikke fået besked på, og det samme kunne vi i øvrigt læse på konkurrenternes hjemmesider, uden det blev påtalt. Derfor troede vi, at det var helt i orden at skrive det, siger Louise Pedersen.

Hun undrer sig samtidig over, at man i Fødevarestyrelsen ikke er opmærksom på den forskning, der foreligger på området, men blot sammenligner dyr og mennesker og så kommer med sine lemfældige påbud.

– For os foderproducenter virker lidt som at springe…

Læs hele artiklen her: http://www.aoib.dk/artikel/efter-bde-hvad-har-vi-gjort-forkert

Scroll to Top
Scroll til toppen